Клинични изследвания на Остарин

Submitted by ivana on Пет., 05/31/2019 - 10:20
klin izsl

Включването на Остарин в клинични изследвания е от изключителен интерес, тъй като наличните сведения за това вещество показват, че той може да има редица полезни свойства за организма, с минимални странични ефекти.

Клиничните проучвания отнемат години и костват на производителите и на учените милиони долари, което означава, че такава инвестиция предполага положителни резултати.

Фактът, че толкова много изследователски екипи по света са тествали остарин върху здрави и болни хора, означава че това невероятно вещество има потенциала да бъде полезно при разнообразни състояния и за различни цели.

Фаза 1 на Клинични изследвания

В първата фаза на клиничните изследвания, 48 жени в менопауза са приемали Остарин. Целта е била да се отчете ефектът на веществото върху мускулната маса на жените в тази възрастова група. Целевата категория са жени над 50 годишна възраст, за които развитието на мускулната маса е по-трудно.

Изследваните участници са получавали или 3мг Остарин дневно, или плацебо вещество, в рамките на 12 седмици. В края на 12-те седмици, при жените консумирали 3 мг Остарин дневно, са отчетени значителни резултати в развитието на мускулна маса. Има данни за увеличаване на силата и на издръжливостта. Трябва да се отбележи, че по време на проучването, жените не са тренирали, т.е. резултатите са изцяло от приема на Остарин. Тези резултати са от голяма важност за хора, които приемат Остарин, но нямат възможност да извършват физическа активност (хора на възраст).

Фаза 2, Изследване 1: Здрави индивиди

След успешното приключване на фаза 1, Остарин е преминал във фаза 2 на клинични изследвания, по време на която учените са тествали както здрави хора, така и хора боли от рак.

120 здрави мъже и жени, на възраст над 60 години са се включили в изследването за да разберат как Остарин може да повлияе върху различни заболявания на мускулите и при ограничени физически възможности.

Участниците са били разделени на 5 групи с различна дозировка: 0.1мг, 0.3мг, 1мг 3мг и плацебо. Те са приемали дневни дози в продължение на 12 седмици.

Резултатите от изследването показват, че Остарин води до развитие на мускулната маса, което е обвързано с големината на дозата. Освен това, при изследваните лица се е наблюдавало намаляване на процента мазнини в тялото, както и увеличена физическа издръжливост и сила.

Фаза 2, Изследване 2: Ракови пациенти

След завършването на изследването върху здрави индивиди, Остарин е тестван върху доброволци болни от рак.

Изследването включвало 3 групи с различна дозировка: 1мг, 3мг или плацебо. Участниците са приемали дневната си доза в продължение на 113 дни. По време на изследването са правени постоянни тестове за физическата издръжливост и мускулната маса на участниците.

Резултатите показват, че остарин е довел до развитие на мускулатурата, и в двата варианта на дозировка (1мг и 3мг). Част от хората са имали леки странични ефекти, като умора, повдигане и болки в гърба.

Извод: Остарин е едно от малкото САРМС вещества, които са използвани в многобройни клинични изследвания. Резултатите показват, че Остарин има потенциала да подобрява мускулната маса при неспортуващи хора, без да причинява крайни странични ефекти. Изследванията върху веществото все още продължават, като няма публикувани напълно категорични данни.